Nu fattar t.o.m. jag Fitts lag

Som självlärd interaktionsdesigner har jag missat en del föreläsningar inom områden som intresserar mig. Jag har framförallt genom projekt, skolade kollegor och en hel massa böcker, och inte minst internet, byggt min lilla verktygslåda med argument och metoder som jag använt mig av på mina jobb. Idag stötte jag på en förklaring till Fitts lag, som jag alltid varit nyfiken på, men varje gång jag försökt läsa om den så har jag stoppats av en matematisk formel som ofta kommit i början av kapitlet/artikeln/webbsidan.Den här artikeln hade också formeln ganska tidigt, men den började med att förklara att gubben Fitts forskade i att göra layouten i cockpit mer ergonomisk. Och jag gillar flygplan! Så jag fortsatte läsa. Lagen lyder:

  1. Ju längre bort (före)målet är, desto längre tid tar det att få tag på det
  2. Ju mindre (före)målet är, desto längre tid tar det att få tag på det.

Omvänt gäller även för båda punkterna – närmre och större (före)mål får man tag på snabbare.

Så långt hade jag redan förstått lagen, och såväl medvetet som omedvetet använt den praktiskt när jag designat gränssnitt.

Min förståelse av Fitts lag ökade exponentiellt när jag körde en webbaserad test av just denna.

När jag vill låta beläst så brukar jag berätta att anledningen till att knappar i Windows är 75*23 pixlar är beroende på Fitts lag. Nu förstår t.o.m. jag vad jag säger.

Jag gillar (även att berätta) historien/gåtan om de 5(!) punkter på en bildskärm som är lättast att få tag på med musen. De fyra första är respektive hörn och den 5e är där musen befinner sig för tillfället (t ex högerklicksmenyn). Duh!

En annan anekdot är att fomatet på webbannonser (468*60 pixlar) kommer av att när man öppnade ett nytt fönster i Netscape 0.97b på en Macintosh var bredden på fönstret, exklusive rullningslister, just 468 pixlar brett.

Fitts lagOch så den matematiska formeln (som jag översatt från engelska men får det ändå inte att låta annat än som grekiska);

  • MT är den genomsnittliga tiden det tar att få tag på (före)målet.
  • a and b är empiriska konstanter bestämda genom linjär regression (åter/tillbakagång?).
  • A är avståndet från startpunkten till (före)målets mitt.
  • W är bredden på (före)målet längsmed rörelsens axel (hur nära man behöver komma (före)målet för att få tag på det).
  • c är en konstant som antingen är 0, 0,5, eller 1 beroende på den specifika miljön.

Oavsett om det fortfarande är grekiska så blir det intressant när Jensen Harris skriver att man i Office 2007 verktygsband ökat W, jämfört med i Office 2003 medverktygslisten försökte minska A. Bägge instatser gjordes för att minska MT, tiden det tar att klicka på en knapp.